Hens woont zijn hele leven al in een Prutje. De stad is smerig, overal zit roet en as en hij wil weg. Hij wil niet alleen maar weg, hij wil ook nooit meer terug komen. Hens werkt namelijk dag in, dag uit in een gevaarlijke fabriek. Op een dag besluit hij te vertrekken, alleen. Maar zijn broertje Walm komt achter hem aan. Eenmaal onderweg komt hij een eigenzinnig meisje tegen, Vijf. Zij beweerd dat er een land bestaat waar alle zorgen weg zijn en het er fantastisch is. Zullen ze het samen vinden?
Dit boek trok mijn aandacht nadat de kinderboekwinkel Meester Mokka dit boek promootte via hun Instagram Story. Ik was meteen aangetrokken tot de tekeningen van Linde Faas en toen ik het bericht onder hun Instagram Post had gelezen was ik om. Ik moest en zou het boek Prutje lezen. Ik ben naar hun winkel gegaan en heb het boek gekocht, gelezen en hier is mijn mening!
Personages
Hens, zijn broertje Walm en het eigenwijze meisje Vijf gaan met zijn drieën opzoek naar een land waar alles beter is. Ze willen weg uit het grijze en grauwe fabrieksstadje. Deze drie kinderen zijn bijzonder neergezet. Het personage Walm heeft de meeste indruk op mij achtergelaten. Het jochie, gewikkeld in lappen heeft het Syndroom van Down, al staat dat niet expliciet beschreven. Hij is altijd vrolijk en houdt van Wubbels (= knuffels). Je wordt echt een beetje verliefd op dat jongetje. Pieter Koolwijk heeft zijn personages meesterlijk neergezet.
Tijd & Ruimte
Het verhaal geeft niet expliciet een tijd aan waarin het zich afspeelt, maar gezien de setting: de fabriek, kinderen die moeten werken, de stad. Ga ik ervan uit dat het verhaal zich afspeelt tijdens de industriële revolutie. De tijd waarin kinderen mee moesten naar de fabriek om geld te verdienen. Dit boek is dan ook goed toe te passen tijdens geschiedenis, lees dan het stukje voor waarin Hens bij de fabriek is, zijn werk goed moet uitvoeren en Walm moet verzorgen.
Illustraties
De prachtige illustraties van Linde Faas dragen steengoed bij aan het verhaal. Bijzonder is dat de tekeningen in kleur zijn afgedrukt! Dat geeft zoveel meer lagen aan het verhaal. Haar tekeningen zorgen ervoor dat je fantasie op gang wordt gebracht en trekken je daardoor dus helemaal mee in het verhaal.
Het verhaal & Perspectief
Het verhaal is erg bijzonder, het is fijn om te fantaseren over een plek die beter is dan waar je al bent. Maar gaan we het ook daadwerkelijk vinden? En zo ja, willen ze daar dan blijven? Het boek is geschreven vanuit het perspectief van Hens. We zitten in zijn hoofd en kijken mee, zien zijn gedachten. Vaak zijn de gedachten en gevoelens van Hens ontzettend herkenbaar. Zijn zorgen over zijn broertje en of dat wat ze doen wel goed is, zijn achterdocht als het gaat om Vijf en zijn plezier.
Thema’s
De thema’s in dit boek zijn vriendschap, vertrouwen, zorg(en), idealisme. Of zijn boek daadwerkelijk tot de jeugdliteratuur behoort, is voor velen een punt van discussie.
Wordt de realiteit goed weergegeven? Nee, maar fantasie is voor vele kinderen een realiteit, het werken in een fabriek was vroeger de realiteit. Kan het boek de lezer raken? Ja absoluut! De structuur van het verhaal zit fantastisch in elkaar en het boek is absoluut origineel. Is de lezer het eens met het goed en slecht in dit boek? Ik denk het wel, de manier waarop Hens twijfelt aan de bedoelingen van Vijf zorgt hier onder andere voor. Pieter Koolwijk staat bekend om zijn bijzondere verhalen en dit is een goed voorbeeld daarvan. Ik vind dus absoluut dat dit boek behoort tot de jeugdliteratuur.
Conclusie
Het boek Prutje geeft je warme gevoelens tijdens het lezen. Ik werd er blij van! Het boek laat je nadenken over wat jij gedaan zou hebben als je in de situatie van Hens, Walm en Vijf zou zitten. Het boek zou ik verder niet voorlezen in de klas, maar wel aanbieden aan de kinderen. Alleen als je het hebt over geschiedenis/aardrijkskunde dan zou ik het stukje voorlezen over het werken in de fabriek en de gevaren die erbij horen. Dit boek krijgt van mij 5 sterren. Het was een prachtig boek.